Cara Nak Buat Cili Jeruk Rangup

Cuci bersih sebelum dipotong. 4 Langkah Saja Dah Siap.


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah

Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu.

. Okey memula nak beli cili pilih yang masih srgar keras kilat. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk. Lepas dah siap buat letak je dalam peti dan guna sudu bersih untuk ambil Insyaallah memang tahan lama elok.

Toskan cili dan ketepikan seketika. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula. Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham.

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham. Cara buat Cili Jeruk Homemade tahan lama tak berkulat kekal rangup. Insyaallah cili jeruk memang sangat rangup nanti.

Nak tahu cara buat cili kekal rangup walaupun dah jadi jeruk. Isteri Semak 10 Perangai. Resepinya ada saya sertakan pada setiap gambar di bawah.

Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili ini kita buat sendiri. Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang tak lengkap kalau takde cili jeruk ni. Masa picit atau tekan ppun terasa lagi fresh nya.

2 camca teh garam. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan. Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam.

Cara buat cili jeruk ni sebenarnya senang je. Next time nak try cara kakjee plak. 1st of all kena sediakan cili hijau yg segar bugar yer.

CARAbuatCiliJeruk CILIjeruk CILIhijau M_A_KCILI RANGUP MANTAP MASAM MANIS SELAMAT MENCUBA SEMUA. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula.

Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Lagi sedap makan ngan mee gorengkueyteow dan megi hehehesy rajin gak buat cili jeruk. Semangat Anak Muda Lepasan Universiti.

Bila dah keringpotong ikut suke ye. Bila dah kering potong ikut suke ya. Memang tahan lama dan rangup krup krap krup krap kejadiannya.

Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Buat Sendiri Stok Cili Jeruk Yang Rangup. Bercinta Indah Lepas Kahwin Tahu Perangai Sebenar.

Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan. Tapi lepas potong basuh terus masuk dalam balang dan letak perasa. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan.

Jangan Risau Ikut Cara Ni Nak Bagi Rangup Semula. Sampai rumah mak terus ke kebun sekangkang kera beliau untuk memetik cili. Cuka Cara buat.

Kalau lembik tuu tak mo tau. Cili jeruk cara buat cili jeruk rangup dan sedapresepi cili jeruk tanpa air kapur cabai jeruk mudah sedap rangup dan tahan lama cabai jeruk linapg. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana.

Cara Membuat Cili Jeruk. Satu lagi rahsia resepi cili jeruk rangup adalah dengan merendamkan potongan cili jeruk dengan air kapur selama 1-2 jamSelepas itu basuh hingga bersih 2-3 kali untuk hilangkan bau kapur. Ben guna 12-15 lada solok.

Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Buat stok cili padi jeruk yang sudah kehabisan di rumah. Pastikan cili hijau kering ye.

Senang buat banyak sekaligus. Kat supermarket dok laaa berejam tak de sapa nakmarah tapi kalau kat pasar borong gerenti kena jeling. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam.

Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap. Tq yang empunya resepi. Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang.

Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering. Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang tak lengkap kalau takde cili jeruk ni. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula.

2 camca teh garam. Kejadian petang ini. Selalu kalau kat kedai nak makan mee goreng basah char kuey teow atau sebagainya mesti nak ada cili jeruk ni kan.

Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya. Jom cuba buat cili jeruk homemade. Tq yang empunya resepi.

Kalau dapat makan cili jeruk nak-nak yang fresh dan rangup fuuhh barulah paduMee kalau tak berapa terangkat pun kalau ada cili jeruk ni terus berselera. Terima kasih kepada Wan Sabariyah Wan Arit. Nak Rawat HFMD KKM Tak Galak Guna Serbuk Kunyit Dan Daun.

Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Dapat pulak yang ranggup lagilah kick. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.

Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk niKuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Cara buat LANGKAH PERTAMA. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri.

1Pastikan cili hijau kering. Ikuti cara-caranya perkongsian oleh Farid Sham di bawah. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan.

Lepas dah siap potong jampi-jampi sikit. Dapat pulak yang ranggup lagilah kick. Pastikan cili hijau kering.

Apa yang penting kering. Nak cantik pakai pisau yg. Cili Kekal Rangup Krup Krap Walaupun Dah Jadi Jeruk Ini Cara Buat Cili Jeruk Yang Rangup.

Kembali bersua di dapur maya Teratak Mutiara KasihHari ni saya nak kongsikan satu resepi simple sahaja iaitu Cili Jeruk selalunya kalau di Penang ni cili jeruk atau nama glemer dia kat sini. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Cili Jeruk Rupanya nak buat Cili Jeruk yang rangup ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Pastikan cili hijau kering.

Sedapnya cili jeruk. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lamalap pakai tisu yang penting kering. Buat stok cili padi jeruk yang sudah kehabisan di rumah.


Hari Ni Kami Nak Berikan Anda Resepi Cili Jeruk Rangup Yang Tahan Lama Walaupun Takde Guna Bahan Pengawet Pelik Ci Resep Masakan Memasak Resep Masakan Malaysia


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup


Kena Rendam Air Kapur Rahsia Supaya Cili Jeruk Kekal Rangup Myresipi


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama

Comments

Popular posts from this blog

Cara Nak Buat Kuih Ropa